24 de ore în... Salonic
Descoperă cum să petreci 24 de ore în Salonic. De la obiective istorice, biserici și mânăstiri, arhitectură, piețele locale, croazieră cu barca piraților și multă mâncare bună. Și totul pe îndelete.
Fă-ți bagajele
În fiecare ediție a newsletterul-ui 24 de ore în... aleg o destinație și îți spun, pas cu pas, cum să-ți petreci cele mai tari 24 de ore acolo.
Practic ai pe mail recomandări de locuri unde să te cazezi, ce să vezi, ce să faci, unde să-ți bei cafeaua și unde să te oprești pentru ceva bun, bun de tot de mâncare. Adică 24 de ore de aventuri urbane în poate următoarea ta destinație ta preferată de vacanță.
24 de ore în... Salonic
Recunosc, de cele mai multe ori, Salonic a fost doar un punct de tranzit pentru mine. Fie spre vacanța din Halkidiki, fie în drum spre Volos, Pelion, Atena sau spre una din insulele fabuloase ale Greciei.
Prima oară m-am oprit aici, pentru mai mult de câteva ore, în urmă cu vreo cinci ani și mi-a plăcut atât de tare încât am pus Salonic pe lista scurtă a locurilor în care m-aș muta.
Acum, prima impresie a fost că timpul s-a oprit în loc. Am văzut multe clădiri părăsite și spații comerciale goale. Totuși, pe măsură ce m-am aventurat mai adânc în inima orașului, am descoperit că sub această pojghiță de melancolie, orașul Salonic trăiește la fel de intens.
În Salonic, fiecare colț are o poveste, fiecare aromă trezește amintiri și fiecare zâmbet al oamenilor de pe stradă îți confirmă ospitalitatea grecească. Și am înțeles imediat că de fapt despre asta este vorba.
Așa că fă-ți bagajele și pornește să descoperi farmecul celui de-al doilea oraș ca mărime din Grecia. Și totul “siga, siga”. Că doar nu ne grăbește nimeni și trebuie să ne bucurăm de experiență ca un niște localnici adevărați.
Sunt suficiente 24 de ore pentru a descoperi orașul?
Probabil că nu, mai ales că Salonic se dezvăluie ca un mozaic vibrant de istorie, cultură și viață cotidiană efervescentă și te invită să te pierzi în labirintul său de străzi pietruite și piețe animate.
De la monumente antice și muzee interesante, la piețe tradiționale și plimbări de-a lungul malului mării, orașul Salonic îți oferă experiențe de neuitat în fiecare moment al zilei.
În plus, la fiecare pas poți avea parte de un festin culinar, un mix de tradiții grecești și influențe balcanice, așa că pregătește-te să savurezi bunătățile locale.
O zi în Salonic îți permite să descoperi cele mai importante atracții și să trăiești o serie de experiențe speciale, dar pentru a explora în profunzime tot ce oferă acest loc plin de viață și istorie, ar fi ideal să aloci mai mult timp. 24 de ore vor fi însă suficiente să te îndrăgostești de acest loc și să-ți dorești să mai revii.
Acum pregătește-te pentru o aventură urbană care te va purta de la ruinele bizantine la cafenelele pline de viață și de la freamătul tumultos ale piețelor până la promenada liniștită pe malul Golfului Thermaic.
💡 Lucruri de care să ții cont înainte să ieși din camera de hotel
✔ Nu pleca fără niște cash la tine. Sunt multe locuri unde se poate plăti cu cardul, dar în magazinele mici și în piețe cel mai probabil nu vei putea să faci asta.
✔ Pentru că este un oraș în care este complicat să găsești un loc de parcare, mai ales în zona centrală, îți recomand să te încalți cu cei mai confortabili pantofi ai tăi. Urmează să-ți bați recordul în ceea ce privește numărul de pași pe zi.
✔ Nu rata nicio ocazie de a gusta din patiseria lor tradițională. Unde vezi că scrie soureki, bougatsa, trigona panoramatos, galaktoboureko sau syropiasta intră și dă-o-ncolo de cură. Motto-ul meu: decât să-mi pară rău, mai bine să-mi fie rău. Se aplică doar la mâncare, evident.
✔ Și pentru că tot vorbeam de mâncare, prânzul se ia pe la orele 14:00 – 15:00, iar cina începe după orele 20:00. Nu se grăbește nimeni, nicăieri. A, și cafeaua nu se ia niciodată to go.
✔ Orașul Salonic este o scenă efervescentă pentru grafferii locali. Așa că ține ochii deschiși pentru că vei descoperi adevărate opere de artă pe unele străzi.
✔ Prețurile, în special cele de la cafenele și restaurante, sunt orientative și pot varia în funcție de sezon sau evenimentele din oraș.
📌Ziua începe obligatoriu ca un localnic
🍳 08:00 – Micul dejun la hotel Bougatsa Bantis
Punctul de plecare pentru cele 24 de ore în Salonic este Hotel Vanoro, locul unde m-am cazat ultima oară când am fost în oraș.
Suntem în Grecia, așa că am preferat să sar peste micul dejun de la hotel și să-mi încep ziua ca un adevărat localnic. Cu o bougatsa de la Phillipos Bantis.
Dar înainte de asta, trebuie neapărat să-ți spun ceva ce mi-a plăcut mult la Vanoro (am scris mai multe detalii despre hotel în secțiunea unde să te cazezi) și anume că poți să iei micul dejun la orice oră. A fost primul hotel unde am întâlnit asta și mi s-a părut genial să-mi pot comanda ce vreau eu din meniul de mic dejun la orice oră din zi. Așa că am pornit-o spre Bantis pentru o bougatsa cu vanilie, peste care am presărat niște scorțișoară, și un greek frappe, care, da, recunosc, este plăcerea mea vinovată.
Locul deține și un record înscris în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai mare plăcintă cu brânză din lume, iar conform topului realizat de Taste Atlas aceste este al treilea cel mai bun loc din lume unde poți să mănânci bougatsa.
📍 Adresă: Panagias Faneromenis 33, Thessaloniki 546 32, Grecia
💶 Preț: cu 5 - 7 euro îți începi ziua într-un mare fel
🕰 Program: de luni până sâmbătă între orele 06:00 - 15:00, duminică între orele 06:30 - 13:00.
📱 Instagram / Facebook
🚶 Cum ajungi: mers pe jos 15 minute






✅ Pro Tip: Îți recomand să încerci atât plăcintele dulci, cât și pe cele sărate. Mai ales cu spanac și feta. Cred că cea mai bună variantă este să-și cumpere fiecare câte un fel, sau chiar mai multe, și apoi să împărțiți. 🙈
🚕🚗🚌🚶 Timp până la următoarea atracție: 5 – 10 minute cu taxiul / mașina , 10 minute cu autobuzul, 15 - 20 minute mers pe jos
📌 Începem ziua cu puțin shopping
🛍️ 09:00 – Kapani & Modiano Market
Cel mai bun loc pentru a descoperi un oraș este să mergi în piață, iar în Salonic poți să ajungi chiar în două piețe complet diferite. Îți recomand să începi cu piața Kapani și apoi să mergi la Agora Modiano și mai ales să te lași purtat de energia fabuloasă a celor două locuri.
Kapani este cea mai veche piață din Salonic și a fost fondată încă din perioada otomană. Este o piață în aer liber de unde localnicii cumpără pește proaspăt, carne, brânză, ulei, condimente, fructe și legume, dar și alte obiecte de menaj. Dacă vrei să vezi cum arată haosul grecesc, în cel mai frumos mod posibil, atunci trebuie să-ți faci și tu cumpărăturile în Piața Kapani. Și nu uita să negociezi înainte să scoți banii din buzunar.
📍 Adresă: Vlali, Thessaloniki 546 24, Grecia
🕰 Program: de luni până sâmbătă între orele 08:00 - 15:00, duminică închis
📱 Instagram / Facebook
Timp de un secol Piața Modiano sau Piața alimentară centrală din Salonic, cum era cunoscută pe vremuri, nu a fost doar o piață acoperită sau centru comercial, ci un loc de întâlnire și interacțiune pentru oameni, arome și culturi care defineau orașul.
Construită în 1925 de arhitectul Eli Modiano, piața a fost complet renovată și redeschisă în 2022. Să știi că nu ai cum să pleci din Salonic fără să ajungi în acest loc.


📍 Adresă: 24, Ermou & 33, Vassileos Herakliou Street, 546 24 Thessaloniki, Grecia
🕰 Program: de luni până vineri între orele 08:00 - 02:00, sâmbătă între orele 10:00 - 02:00, duminică între orele 11:00 - 02:00
📱 Instagram / Facebook
🚕🚗🚌🚶Cum ajungi: cu taxiul sau cu mașina, cu autobuzul folosind liniile 26 sau 28, pe jos 15 - 20 de minute
✅ Pro Tip: Dacă vrei să-ți cumperi produse tradiționale, cum ar fi ulei de măsline, brânză sau condimente, atunci Piața Kapani este locul perfect.
✅ Pro Tip: Trebuie să încerci neapărat înghețata de la Kassandra Olive Oil Ice Cream. Eu i-am descoperit anul trecut în Afitos, un orășel superb de pe brațul Kassandra (da, o să vină și un newsletter cu ce poți să faci pe acolo în vacanța de vară), dar au magazin și în Modiano Market. Îi găsești la standul HK7 - HK8.
✅ Pro Tip: Degustă cât poți de multe din preparatele locale și nu refuza niciodată localnicii care te îmbie să guști măsline, brânză, ulei și tot ce mai au ei de vânzare acolo.
✅ Pro Tip: Am pus cele două piețe în prima parte a zilei, în primul rând pentru că e cel mai bine să ajungi în Piața Kapani în această parte a zilei pentru a simți pulsul pieții, dar să știi că Agora Modiano este locul perfect și pentru finalul de zi pentru că ai multe locuri unde poți să mănânci ceva bun și să stai apoi la un pahar de vin.
✅ Pro Tip: E bine să ai cash la tine.
➕ Alte opțiuni: Cu siguranță ai făcut cumpărături aici și pentru că ziua este abia la început îți recomand să treci pe la hotel, care este aproape de cele două piețe, și să lași cumpărăturile acolo.
🚕🚗🚌🚶 Timp până la următoarea atracție: 5 – 10 minute cu taxiul / mașina , 10 minute cu autobuzul, 15 - 20 minute mers pe jos
📌 O incursiune în Orașul de Sus
⬆️ 10:30 – Ano Poli: explorează partea de nord și cea mai înaltă a orașului Salonic
Vei petrece următoarele 3 ore la pas pe colinele din partea de nord a orașului Salonic. Ano Poli este, fără îndoială, sufletul orașului. Acest cartier vechi își păstrează farmecul autentic al trecutului: alei pietruite, ziduri bizantine, fortărețe vechi și case colorate cu balcoane din lemn. Fiecare colț ascunde o poveste, iar fiecare pas e o călătorie în timp.
📍 Adresă: Ano Poli
🕰 10:30 – 13:00: ai aproximativ două - trei ore se te încarci de poveștile acestui loc, iar în această parte a zilei temperaturile sunt mult mai acceptabile pentru o plimbare la pas.
🚕🚗🚌🚶 Cum ajungi: cu autobuzul, liniile 22, 23 și Linia Culturală 50, până la stația Agios Dimitrios, cu taxiul sau mașina, pe jos
➕ Ce să nu ratezi aici:
🏛️ Mânăstirea Vlatadon este singura mânăstire bizantină din Salonic care s-a păstrat până în prezent. Construită în secolul 14, mânăstirea se poate vizita între orele 08:00 - 11:00 și 18:00 - 20:00. De aici vei avea o vedere spectaculoasă asupra orașului și te poți întâlni și cu o familie de păuni care “locuiește” în curtea mânăstirii.
📍 Adresă: Eptapirgiou 64, Thessaloniki 546 34, Grecia
💶 Accesul este gratuit.
🏰 Zidurile Bizantine și Turnul Trigonion (Turnul cu Lanț) spun și mai intens povestea orașului din perioada bizantină. Accesul în balconul Turnului Trigonion se poate face oricând, iar turnul se poate vizita între orele 09:00 - 15:00, cu excepția zilei de luni. Și din acest loc vei avea o vedere spectaculoasă asupra orașului, Golfului Thermaic, iar în zilele cu soare se vede perfect și Muntele Olimp, aflat cam la 80 de km în linie dreaptă.
📍 Adresă: Agios Pavlos 546 34, Grecia
💶 Accesul este gratuit.


🕍 Mânăstirea Latomou (Agios Hosios David) este cea mai mică și, cred, cea mai veche biserică din Salonic. Datează din secolul al V-lea și este inclusă în patrimoniul UNESCO, ca de altfel aproape toate monumentele istorice din Ano Poli. După căderea Salonicului, în 1430, a fost transformată în moschee, redevenind biserică la începutul secolului XX. Se poate vizita de marți până duminică între orele 10:00 - 17:00. Luni este închis. În această biserică se află și un mozaic foarte valoros, “Viziunea lui Ezechil”, care este absolut superb.
📍 Adresă: Epimenidou 17, Thessaloniki 546 33, Grecia
💶 Accesul este gratuit.
⛪ Agios Nikolaos Orfanos (Biserica Sfântul Nicolae Orfanul) a fost construită în secolul XIV și este renumită pentru frescele bizantine, acestea fiind unele dintre cele mai bine conservate de pe teritoriul Greciei. Și această biserică este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
📍 Adresă: Irodotou, Thessaloniki 546 34, Grecia
💶 Accesul este gratuit.


⛪ Agios Profitis Ilias (Biserica Sfântul Profet Ilie) este una dintre cele mai importante biserici din era post bizantină.
📍 Adresă: Ολυμπιάδος 53, Thessaloniki 546 33, Grecia
💶 Accesul este gratuit.
⛫ Fortăreața Heptapyrgion (Eptapyrgio) - Yedi Kule datează din perioada bizantin - otomană. Numele înseamnă 7 turnuri, dar în realitate sunt zece. 🙈A fost folosită inclusiv ca închisoare, în perioada ocupării naziste. Se poate vizita de luni până duminică între orele 08:30 - 15:30, iar turnurile unde se organizează expoziția "Democracy" se pot vizita zilnic între orele 11:00 - 14:00.
📍 Adresă: Επταπύργιο, Eptapirgiou 40, Thessaloniki 546 34, Grecia
💶 Accesul este gratuit.
🌳 Grădinile Pasha (Kipos tou Pascha) sunt înconjurate de mister, unii spun chiar bântuite de fantome. E un parc ce pare abandonat, cu multe fântâni și structuri din piatră care, spun unii, datează din perioada otomană. Alții sunt convinși că au apărut la începutul secolului XX, dar cert este că locul are un vibe interesant și este plin de legende urbane.
📍 Adresă: Thessaloniki 546 34, Grecia
💶 Accesul este gratuit.


🇹🇷 Muzeul Atatürk se află în interiorul Consulatului Turciei din Salonic și este găzduit chiar în casa în care s-a născut Mustafa Kemal Atatürk. Se poate vizita, teoretic, în fiecare zi între orele 10:00 - 17:00, dar, ținând cont că se află în interiorul domeniului unde este și Consulatul Turciei, sunt șanse ca uneori accesul să fie restricționat. Oricum, asigură-te că ai toate actele la tine pentru verificări în cazul în care se poate intra.
📍 Adresă: Apostolou Pavlou 17, Thessaloniki 546 34, Grecia
✅ Pro Tip: Sper că ai plecat cu cei mai confortabili pantofi ai tăi de la hotel și ai avut bateria telefonului la 100%.
✅ Pro Tip: Dacă îți dorești să intri în numeroasele mânăstiri și biserici din această zonă, îți recomand să ai o ținută decentă pentru a putea face asta.
✅ Pro Tip: Ți-am spus deja că e bine să ai și niște cash la tine, nu?
🚶Timp până la următoarea atracție: 5 minute mers pe jos
📌 Este timpul pentru o gustare
😋 13:00 – Ouzeri Tsinari
Cred că s-au strâns deja câteva mii de pași în această primă parte a zilei prin Salonic, așa că e momentul să ne așezăm puțin la masă pentru niște meze. Și pentru că suntem în Ano Poli, cel mai bun loc pentru a face asta este la ouzeria Tsinari, adică o tavernă unde se servește, pe lângă mâncarea tradițională, și ouzo.
📍 Adresă: Alexandras Papadopoulou 72, Thessaloniki 546 33, Grecia
💶 Preț: de la 6 euro (aproximativ 30 lei) un fel de mâncare
🕰 Program: de luni până duminică între orele 13:00 - 00:00
📱 Instagram / Facebook
🚶 Cum ajungi: mers pe jos 5 minute



✅ Pro Tip: Încearcă ouzo și tispouro (5 - 7 euro / 200 ml), evident, dacă ești fan, dar sigur nu rata souvlaki și niște feta în foitaj cu miere.
✅ Pro Tip: Dacă ai prins masă afară îți recomand să intri totuși și la interior. Localul funcționează din 1885 și vei găsi pe pereți numeroase informații despre acest loc senzațional și despre propietarii care s-au perindat de-a lungul vremurilor. Pare că efectiv timpul s-a oprit în loc. Oricum, ce atâta grabă, doar suntem în Grecia.
🚶Timp până la următoarea atracție: 15 - 20 de minute mers pe jos
📌 Explorarea orașului continuă la pas
ℹ️ 14:30 - Centrul orașului Salonic cu și mai multe vestigii istorice
După plimbarea prin Ano Poli și prânzul de la Tsinari este timpul să te îndrepți spre centrul orașului Salonic pentru partea a doua a zilei. Nu are sens să iei un taxi pentru asta și îți recomand să cobori pe Kassandrou și să te bucuri de tot ce are acest oraș de oferit. Și pregătește-te să faci multe poze cu case, graffiti și pisici.
🚶 Cum ajungi: mers pe jos 15 - 20 de minute
➕ Ce să nu ratezi aici:
🛖 Rotonda (Rotunda) este unul dintre cele mai impresionante și bine păstrate monumente romane din Salonic, fiind construită în anul 306 d.Hr. la ordinul împăratului roman Galerius. Deși inițial destinată să fie un mausoleu pentru Galerius, Rotonda nu a fost niciodată folosită în acest scop. În schimb, clădirea a fost transformată în biserică creștină în timpul domniei împăratului Teodosie I, în jurul anului 400 d.Hr., devenind cunoscută sub numele de Agios Georgios (Sfântul Gheorghe).
📍 Adresă: Platia Agiou Georgiou Rotonta 5, Thessaloniki 546 35, Grecia
💶 Preț: 6 euro, redus 3 euro
🕰 Program: de miercuri până luni între orele 08:30 - 15:30, marți închis
🏰 Arcul lui Galerius, cunoscut și sub numele de Kamara, a fost construit în 298-299 d.Hr. pentru a comemora victoria împăratului Galerius împotriva perșilor. Arcul este situat aproape de Rotonda și făcea parte dintr-un complex mai mare, care includea și un palat imperial.
📍 Adresă: Egnatia 144, Thessaloniki 546 22, Grecia
💶 Accesul este gratuit.
⛪ Biserica Sf. Dumitru (Agia Demetrios) este una dintre cele mai mari biserici din Grecia și este dedicată patronului spiritual și protectorul orașului Salonic, Sfântul Dumitru.
Biserica originală a fost construită în secolul al IV-lea pe locul unde se crede că Sfântul Dumitru a fost martirizat în timpul persecuțiilor creștinilor sub împăratul roman Galerius.
De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe distrugeri, fiind reconstruită de fiecare dată, cea mai gravă fiind cea de după incendiul din 1917. În cadrul lucrărilor de restaurare, arheologii au încercat să păstreze cât mai mult din structura și caracterul original, iar acum Biserica Sf. Dumitru a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind recunoscută pentru valoarea sa istorică și culturală.
📍 Adresă: Ag. Dimitriou 81-83, Thessaloniki 546 33, Grecia
💶 Accesul este gratuit.
🏺 Muzeul de Arheologie din Salonic găzduiește o colecție vastă de artefacte din perioada antică și clasică.
📍 Adresă: Manoli Andronikou 6, Thessaloniki 546 21, Grecia
💶 Preț: 8 euro, redus 4 euro
🕰 Program: de miercuri până luni între orele 09:00 - 17:00, marți închis
📝 Agora Romană (Forumul Roman) - ruinele antice ale pieței centrale din perioada romană, oferind o privire asupra vieții de zi cu zi din acele vremuri.
📍 Adresă: Olympou 75, Thessaloniki 546 31, Grecia
💶 Accesul este gratuit.
⛪ Biserica Sfânta Sofia (Agias Sofias) care este inspirată de celebra Hagia Sofia din Istanbul și care este un exemplu frumos de arhitectură bizantină.
📍 Adresă: Salonic, Grecia
💶 Accesul este gratuit.


🚶Timp până la următoarea atracție: 15 minute mers pe jos
📌 Final de zi aproape de mare
Am descoperit partea de sus a orașului, apoi centrul cu vestigiile sale istorice, așa că pe final de zi ne apropiem de mare. Nu știu cum ești tu, dar visul meu este să mă mut într-un oraș care are ieșire la mare. Și nu, nu mă gândesc la Constanța acum, dar să știi că Salonic este cumva pe o listă destul de scurtă.
🏛️ 17:30 – Turnul Alb



Turnul Alb a fost construit în perioada domniei sultanului Suleiman Magnificul (1520- 1566) și este simbolul orașului Salonic. Acest turn a fost construit pe bazele unuia mai vechi și a făcut parte din structura de apărare a orașului în acea perioadă.
Are o înălțime de aproape 34 de metri și un diametru de aproape 23 de metri. Turnul are în total 6 etaje, iar ultimul este o terasă de unde ai o priveliște panoramică minunată asupra orașului și a Golfului Thermaic.
De-a lungul timpului aici a fost un fort, o închisoare sau laboratoarele de meteorologie ale Universității din Salonic, iar în prezent Turnul Alb a fost transformat în muzeu. Inițial, turnul a fost numit Turnul Roșu (Turnul Sângeriu), după masacrul ordonat de sultanul Mahmud al Doilea, în 1826, iar din 1912, când orașul a fost recucerit de greci de la otomani, în timpul Primul Război Balcanic, turnul a fost văruit în alb și a fost schimbat și numele.
📍 Adresă: White Tower Square, Thessaloniki 546 21, Grecia
💶 Preț: un bilet în perioada de vară costă 8 euro (4 euro cu reducere) și 4 euro în perioada de iarnă.
🕰 Program: de luni până duminică între orele 08:00 - 20:00 (1 aprilie - 21 octombrie), în zilele de marții, în această perioadă, programul este între orele 15:00 – 20:00. Între 1 noiembrie și 31 martie muzeul este deschis în fiecare zi între orele 08:30 – 15:30
🚶 Cum ajungi: mers pe jos 15 minute
🌅 17:30 – Plimbare pe faleză
După ce ai terminat cu explorarea Turnului Alb ia-o la pas pe Nea Paralia, promenada lungă de vreo 5 kilometri care începe de la Turn și duce până la Thessaloniki Concert Hall, de-a lungul Golfului Thermaic.
Vei putea admira 13 mini parcuri tematice, te poți opri în multe locuri pentru o cafea, înghețată sau ceva de ronțăit și vei face poze. Multe poze.
➕ Ce să nu ratezi:
🌂 O sesiune foto la instalația Umbrele concepută de artistul George Zongolopoulos. Elegantă, minimalistă, dar în același timp cu o simbolistică importantă, instalația este fără îndoială cel mai pozat loc din oraș. Sunt aproximativ 40 de umbrele, montate pe stâlpi de diferite dimensiuni, întreaga structură având o înălțime de 13 metri.
Această sculptură a fost inaugurată în 1997, an în care orașul Salonic a fost desemnat Capitala Europeană a Culturii.
📍 Adresă: Thessaloniki 546 40, Grecia


🏛️ Nu cred că este un loc care suprinde esența orașului mai bine decât Piața Aristotel. A fost gândită de arhitectul francez Ernest Hébrard în 1918, la un an după incendiul devastator din 1917. Construcția a durat peste 20 de ani și este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi.
Piața are deschidere la mare, tot timpul se întâmplă ceva, e plină de cafenele și restaurante. E locul în care trebuie să ajungi neapărat.
📍 Adresă: Salonic, Grecia



✅ Pro Tip: Nu am. Doar bucură-te de mare, de apus, de tot. Respiră. Simte. Zâmbește.
✅ Pro Tip: De fapt am. Când ajungi în Piața Aristotel mergi la statuia filozofului și freacă-i degetul mare de la picior. Sună ciudat, nu 🙈, dar cică ar aduce noroc. 🍀
🚢 ⚓ 19:00 – Croazieră cu barca piraților Arabella
Să nu pleci din Salonic fără să vezi locurile prin care tocmai te-ai plimbat și de pe barca piraților Arabella. Vasul Thaleia a fost construit, în 1935, pe insula Samos și are o poveste care s-ar putea transforma fără probleme în partea a șasea a seriei Pirații din Caraibe.
Vasul a fost capturat de naziști, a ajuns apoi în Egipt, iar după cel de-al Doilea Război Mondial a revenit în flota marinei elene. A devenit vas pescăresc în anii ‘70 - ‘80, iar din 1995 poartă numele Arabella. Noul propietar a refăcut vasul în 2005, după un incendiu, conform specificațiilor inițiale, iar Ministerul Culturii l-a inclus în patrimoniul național, primind statut de vas istoric.
Croaziera durează 30 de minute, este gratuită, dar trebuie să cumperi cel puțin o băutură la bord. Îți recomand cocktailurile cu denumiri care te duc cu gândul la filmul de care vorbeam mai sus. Îmbarcarea se face chiar din fața Turnului Alb.
📍 Adresă: Piața Turnul Alb, Leof. Nikis, Thessaloniki 546 21, Grecia
💶 Preț: de la 8 euro (aproximativ 40 lei) o cafea, 9 euro (aproximativ 45 lei) o bere, de la 8 euro o băutură răcoritoare, de la 12 euro un cocktail
🕰 Program: de luni până duminică la orele: 10 : 30; 11 : 30; 13 : 00; 14 : 30; 16 : 00; 17 : 30; 19 : 00; 20 : 30; 22 : 00; 23 : 30
❗Croaziera se organizează în funcție de vreme
📱 Instagram / Facebook
🚶 Cum ajungi: mers pe jos 5 minute
🚶Timp până la următoarea atracție: 10 - 15 minute mers pe jos
📌 Cina și viața de noapte
Cele 24 de ore se termină în cartierul Ladadika, aflat la o aruncătură de băț de locul unde te va lasă vasul Arabella. E timpul să descoperi și viața de noapte a orașului.
🍲 20:30 – Cină la restaurantul 7 Thalasses
Mulți consideră 7 Thalasses, care în traducere înseamnă 7 Mări, cel mai bun restaurant de fructe de mare și pește din Salonic. Ca să confirm, ar trebui să le iau pe toare la rând - promit că o să fac asta când mă mut acolo, dar ce pot să confirm e că tot ce am comandat a fost senzațional. Așa au zis și celelalte 19 persoane de la masă și să știi că am comandat aproape toate aperitivele din meniu, niște peștișori și alte fructe din gârla de lângă.
📍 Adresă: Kalapothaki 10, Thessaloniki 546 24, Grecia
💶 Preț: de la 5 euro (aproximativ 25 lei) un aperitiv
🕰 Program: de sâmbătă până joi între orele 13:00 - 00:00, vineri între orele 16:00 - 00:00
📖 Consultă meniul aici
📱 Instagram / Facebook
🚶 Cum ajungi: mers pe jos 10 - 15 minute
✅ Pro Tip: Alege-ți un pește proaspăt din captura zilei și lasă-i să ți-l prepare cum știu ei mai bine






🍸 22:30 – Un cocktail la VOGATSIKOU 3
Încheie seara cu un cocktail la VOGATSIKOU 3, unul dintre cele mai cunoscute baruri din oraș. Partea mișto este că în fiecare săptămână sunt evenimente, vin bartenderi premiați din Europa și se organizează seri tematice cu cocktailuri renumite din întreaga lume. Cu siguranță este modul perfect de a încheia cele 24 de ore prin Salonic.
📍 Adresa: Vogatsikou 3, Thessaloniki 546 22, Grecia
💰 Preț: de la 8 Euro / cocktail (aproximativ 40 lei)
🕰 Program: de luni până joi 09:00 - 03:00, vineri și sâmbătă 09:00 - 03:30, duminică 10:00 - 03:00
📱Facebook / Instagram
🚕🚶 Cum ajungi: mers pe jos 10 - 15 minute
🚕🚶 Timp până la hotel: 5 minute cu taxiul / mașină, 15 minute mers pe jos
🛏️ Unde să te cazezi
Cu un design modern, servicii excelente și o amplasare ideală, Vanoro Hotel este locul perfect de unde să pornești într-o serie de aventuri urbane prin Salonic. Criteriile care l-au pus pe lista mea scurtă au fost poziționarea și faptul că avea parcare (când ajungi și tu în Salonic o să vezi cât de important este să ai parcare la hotel). A, și pentru că este inclus și în Ghidul Michelin, desigur.
Vanoro Hotel a fost deschis în 2021 după o renovare completă a clădirii în care se află acum și. în plus, este situat în inima centrului istoric, la doar 10 – 12 minute de mers de Piața Aristotel sau Forumul Roman.
Vanoro Hotel are 5 stele, intră în categoria boutique hotel și este locul perfect de unde să-ți începi aventurile urbane prin Salonic. În plus, la începutul anului 2024 a câștigat și premiile pentru Luxury Boutique Hotel și Luxury City Hotel, în cadrul prestigioaselor World Luxury Hotel Awards.









📍 Adresă: Dodekanisou 6, Thessaloniki 546 26, Grecia
💶 Preț: de la 550 - 600 de lei pe noapte în această perioadă
📱Instagram / Facebook
🅿️ Hotelul are parcare gratuită
➡️ Poți citi mai multe despre acest hotel și pe urbanadventures.ro
🗺️ Harta zilei
Pentru ca totul să fie și mai ușor pentru tine, am creat și o hartă în Google Maps cu toate destinațiile din newsletter. Salvează-ți link-ul și ai acces ușor de pe orice dispozitiv la traseul complet al acestei zile.
Mașina personală vs. mașină închiriată vs. taxi vs. transport local
Așa cum îți spuneam deja, de cele mai multe ori am ajuns în Salonic cu mașina personală, inclusiv în turul Cars & Roads by Michelin organizat de publicația
(Autocritica.ro), și din punctul meu de vedere este cea mai bună opțiune. Dar asta și poate pentru că Salonic nu a fost niciodată destinația finală, ci doar un punct de oprire, e drept uneori și de câteva zile bune, spre alte locuri din Grecia.🚗 Mașină închiriată
Nu am închiriat mașină în Salonic, dar am făcut-o de nenumărate ori în alte locuri din Grecia, în special pe insule. Poți închiria, de exemplu, de la Haniotis, direct din aeroport, fără să ți se rețină o garanție, la prețuri care încep de la 15 - 20 de euro pe zi. Pe platforma Rentalcars.com, a celor de la Booking.com, găsești în același loc oferte de la mai multe companii.
🚕 Taxi
În Salonic, toate taxiurile sunt albastre cu plafon alb și asta la face ușor de recunoscut. Ca peste tot, există și ai un tarif de zi (între orele 6:00 și 24:00) cu o taxă de pornire de 1,80 euro și un preț pe kilometru de 0,90 euro.
Tariful de noapte (între orele 00:00 și 6:00) înseamnă o taxă de pornire de 1,80 euro și un preț pe kilometru de 1,25 euro.
Printre cele mai populare companii de taxi sunt Radio Taxi Alfa (+30 2310 218600, 18300), Radio Taxi Mercedes (+30 2310 525000, +30 2310 552720, +30 2310 552021) sau Eurotaxi (+30 2310 866866). Funcționează și aplicația Uber, dar la comandă vor ajunge tot unul dintre taxiurile de la companiile oficiale.
🚇 Transport public
Transportul public în Salonic este destul de bine pus la punct și poate fi o opțiune bună, mai ales dacă alegi linia 50, creată special pentru turiști.
Partea bună este că metroul a devenit operațional începând cu data de 30 noiembrie, anul trecut, și chiar dacă are o singură linie îl poți folosi pentru a ajunge în locuri în care ai nevoie.
Sunt 13 stații de la Gara Nouă și până la Nea Elvetia. Metrourile circulă la intervale de 3-5 minute, iar durata totală a călătoriei pe această linie este de 17 minute. Programul de funcționare este între 5:30 și 00:30 de duminică până joi, și între 5:30 și 2:00 în zilele de vineri și sâmbătă. Prețul unui bilet standard este de 0,60 euro și acesta are o valabilitate de 70 de minute.
‼️ Chiar dacă nu ai de gând să folosești metroul, îți recomand totuși să mergi neapărat până la stația de metrou Venizelou. În timpul construcției metroului, au fost descoperite numeroase artefacte arheologice, inclusiv o piață din epoca bizantină, un cimitir roman și alte comori istorice fabuloase.
Descoperirile făcute au întârziat finalizarea proiectului, dar autoritățile din Salonic au reușit să integreze aceste relicve în designul stației. Astfel, Venizelou a devenit primul muzeu subteran din lume situat într-o stație de metrou, oferind călătorilor o incursiune în istoria de peste 2.300 de ani a orașului Salonic.
Printre cele mai notabile descoperiri se numără Decumanus Maximus, principala arteră care traversa orașul roman de la est la vest, pavată cu marmură și flancată de coloane, care a fost păstrată exact așa cum a fost descoperită, fiind vizibilă pentru călători.
Liniile de autobuz operate de de Organizația de Transport Urban din Salonic (OASTH) acoperă tot orașul, iar prețul unui bilet standard pentru o călătorie simplă este de 0,60 euro, valabil 70 de minute.
Există și bilete pentru 2 călătorii (1,10 euro), 3 călătorii (1,30 euro) și 4 călătorii (1,80 euro), cu valabilitate între 70 și 120 de minute. Pentru liniile expres către aeroport și linia culturală 50, biletul costă 2,00 euro. Biletele pot fi achiziționate de la chioșcuri, puncte de vânzare autorizate sau de la automate din autobuze, însă acestea din urmă acceptă doar numerar exact și nu oferă rest.
Dacă stai mai puțin de 24 de ore în oraș, dar vrei să-l explorezi totuși, atunci îți recomand să iei Linia 50 - Ruta Culturală cu care poți face un tur de 50 de minute al principalelor monumente istorice și culturale din Salonic, punctul de plecare fiind la Turnul Alb. Despre cum poți lua autobuzul de la aeroport am scris puțin mai jos.
Dacă vrei să folosești acest mod de deplasare prin Salonic, îți recomand să-ți instalezi aplicația OASTH (Google Play sau App Store).
Cum ajungi în Salonic
De cele mai multe ori am ajuns în Salonic cu mașina, dar am fost de câteva ori și cu avionul. Poți ajunge și cu autobuzul sau trenul, dar sunt două variante pe care nu le-am încercat niciodată.
Cu mașina este un drum de vreo 9 – 10 ore, iar traseul pe care am mers de cele mai multe ori este București – Sofia – Makaza – Salonic. Am făcut acest drum inclusiv cu o mașină electrică, iar toate detaliile sunt disponibile pe urbanadventures.ro
Evident, cea mai rapidă variantă este cu avionul, iar din București sunt două companii care au zboruri directe spre Aeorportul Internațional Macedonia Salonic – SKG. Poți zbura cu Ryanair și Tarom, cele două companii având zboruri zilnice spre această destinație. Aegean Airlines, cea mai mare companie aeriană din Grecia, nu mai zboară direct București – Salonic, ci doar cu escală la Atena.
Din aeroport ai mai multe variante pentru a ajunge în oraș. Cea mai ieftină este cu transportul local și ai la dispoziție două linii, în funcție de ora la care ajungi.
Autobuzul 01X leagă aeroportul SKG de centrul orașului, Gara centrală și Stația de Autobuze Makedonia (KTEL). Acest autobuz circulă între orele 06:10 - 22:40, la un interval de 20 - 25 de minute. Drumul până în centrul orașului durează 30 - 40 de minute, iar până la stația KTEL (de unde poți lua alte autobuze inclusiv spre Halkidiki) face cam 50 - 55 de minute.
Autobuzul 01N are aceeași rută ca 01X, dar circulă între orele 23:10 și 05:55. Biletul costă 2 euro și poate fi cumpărat fie de la stația de bilete din zona de unde iei autobuzul, fie direct din autobuz. Recomand să ai cash la tine pentru asta.
Dacă iei un taxi, vei plăti un tarif fix de 24 de euro (între orele 05:00 - 00:00) sau 32 de euro pe timp de noapte (între orele 00:00 - 05:00).
Poți desigur să închiriezi o mașină, iar dacă vrei să faci asta îți recomand să verifici și ofertele celor de la Haniotis Car.
Când este cel mai bine să vizitezi orașul Salonic
Sincer, cred că oricând ai vrea să pleci într-un city break la Salonic este o idee bună. În perioada de iarnă la noi pentru că este ceva mai cald și poți scăpa de frig, primăvara pentru că vremea este perfectă pentru plimbări, ieșit la cafea și stat până noaptea târziu pe terase și vara pentru că poți combina oricând ieșirea și cu o zi de plajă.
Acum când scriu toate astea, doar când mă gândesc la cât de bine am mâncat în Salonic și pur și simplu îmi vine să-mi fac bagajele și să plec din nou. Da, cred că pentru mine primăvara este perioada perfectă pentru a redescoperi acest oraș.
Cu siguranță atmosfera de Paște în Salonic este una specială, așa că nu sta pe gânduri dacă încă nu ți-ai făcut planuri pentru această perioadă.
Concluzii
Sper că ți-au plăcut cele 24 de ore prin Salonic și dacă vrei și alte recomandări despre cei ai putea să faci în oraș, lasă-mi un comentariu și revin cu sugestii. Sau poți să-mi scrii direct pe hello@urbanadventures.ro.
Salonic este al doilea oraș ca mărime al Greciei și are un farmec aparte. Eu l-am pus pe lista orașelor în care m-aș muta și asta din foarte multe motive. Da, la ultima vizită am observat o delăsare din parte autorităților locale, dar atmosfera din oraș, în special seara m-a făcut să trec peste asta și să-mi doresc să revin cât mai repede. Și nu doar când sunt în tranzit spre o altă destinație din Grecia. 😍
Mai sunt multe lucruri de făcut, iar asta nu înseamnă decât că vor mai urma cu siguranță și alte episoade cu ce mai poți să faci în Salonic.
Oricum, sper că acest newsletter să fie o sursă de inspirație pentru următoarea ta vacanță și un ghid care să te ajute să alegi din lucrurile care ți se potrivesc și pe care ți-ar plăcea să le faci.
În plus, pe UrbanAdventures.ro găsești și tot ce mai scriu despre Grecia, iar dacă vrei să găsești și mai multe ponturi pentru o vacanță în Grecia hai și pe grupul de Facebook: Ghid de vacanță: Grecia!
Cu edițiile viitoare din ajungem prin…
Atena
Milano
Bari
Paris