24 de ore în... Ras Al Khaimah
Descoperim împreună situri istorice, pescuim perle, coborâm munții cu 160 km/h la oră, mâncăm bine și vânăm fantome prin cel mai nordic Emirat. Sunt cele 24 de ore prin Ras Al Khaimah. Ești pregătit?
Fă-ți bagajele
În fiecare ediție a newsletterul-ui
aleg o destinație și îți spun, pas cu pas, cum să-ți petreci cele mai tari 24 de ore acolo.Practic ai pe mail recomandări de locuri unde să te cazezi, ce să vezi, ce să faci, unde să-ți bei cafeaua și unde să te oprești pentru ceva bun, bun de tot de mâncare. Adică 24 de ore de aventuri urbane în poate următoarea ta destinație ta preferată de vacanță.
Am început cu Dubai, apoi Abu Dhabi și Sharjah, iar acum este timpul să-ți faci bagajele pentru o zi plină de acțiune în Ras Al Khaimah.
Plaje de vis, apa fabuloasă din Golful Persic, munți spectaculoși, experiențe culturale și activități cu multă, multă adrenalină. Cam asta oferă Ras Al Khaimah, o destinație completă și care este cu siguranță pe lista locurilor în care voi mai reveni cel puțin o dată.
❓Înainte de a pleca în “vacanță”, răspunde-mi te rog și la o întrebare care mă va ajuta să pregăteasc următoarele destinații pentru cele
24 de ore în... Ras Al Khaimah
Am descoperit Ras Al Khaimah (RAK), cel mai nordic emirat din UAE, într-o vacanță pe care voiam inițial să o petrec în întregime în Dubai. Erau însă câteva lucruri pe care nu le puteam face decât aici, așa că m-am decis să stau primele 3 zile în RAK, după care să-mi continui vacanța în Dubai.
Și, nu, nu am regretat, ba chiar am revenit în Emiratele Arabe Unite (UAE), doar pentru o vacanță în Ras Al Khaimah. Pe lângă faptul că poți experimenta o serie de atracții extreme, Emiratul te va cuceri și cu o serie de experiențe culturale și locuri de o importanță istorică pentru UAE pe care nu trebuie să le ratezi.
În plus, dacă vrei o vacanță exclusiv la plajă, să știi că RAK este, din punctul meu de vedere, o destinație mai bună decât Dubai sau Abu Dhabi. Partea bună este că numeroase agenții de la noi au oferte pentru vacanțe în Ras Al Khaimah cu chartere directe, așa că poți să iei în calcul, de exemplu, să petreci o vacanță all inclusive. Nu e genul meu, dar cred că e bine să știi că poți să faci asta. 😎
Ras Al Khaimah înseamnă, în traducere, vârful cortului”, ținând cont și de poziționarea sa geografică, iar emiratul se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.700 de kilometri pătrați. Asta înseamnă că este al patrulea emirat ca mărime din UAE și în care locuiesc aproximativ 500.000 de emirati.
Cu o istorie extraordinară, care datează de peste șapte milenii, emiratul Ras Al Khaimah te va surprinde cu experiențe culturale autentice și povești desprinse parcă din cele 1001 de nopți, dar și cu plajele superbe și experiențele pline de adrenalină din deșert și de pe muntele Jebel Jais.
Cele 24 de ore din Ras Al Khaimah încep de la hotelul Hampton by Hilton Marjan Island unde am stat și care mi-a plăcut mult. Am făcut un program care îmbină cultura și istoria cu atracțiile pline de adrenalină, comori ascunse care merită descoperite, plus locuri unde se mănâncă bine. Pentru că fără mâncare bună, o vacanță este complet ratată, nu-i așa? 🙈
Din nou mi-a fost extrem de greu să fac un program pentru 24 de ore, mai ales că voiam să includ două atracții care mi-au plăcut foarte mult: ferma de Perle și cea mai lungă tiroliană din lume. În aceste condiții, programul se poate face doar dacă mergi cu mașina închiriată (varianta mea preferată) sau cu taxiul.
Yalla, yalla!
📌 Dimineața începe cu o incursiune în cultura și tradițiile Emiratului Ras Al Khaimah
🍳 08:00 – Micul dejun la hotel
Punctul de plecare pentru cele 24 de ore în Ras Al Khaimah este hotelul Hampton by Hilton de pe insula Al Marjan. Pregătește-te pentru o zi lungă, plină de acțiune așa că nu sări peste micul dejun.
Hampton by Hilton Marjan Island, cel mai mare hotel Hampton by Hilton din lume, primul de tip resort și primul care oferă și conceptul all-inclusive. Hotelul este clasificat cu 4 stele, dar eu aș mai pune cel puțin încă un plus acolo pentru întreaga experiență. Dar toate detaliile despre această cazare vin la finalul programului pentru cele 24 de ore în RAK. 😎
✅ Pro Tip: Așa cum îți spuneam, hotelul are și opțiunea all inclusive în cazul în care îți plac acest gen de cazări și vacanțe
➕ Alte opțiuni: Dacă ești o persoană matinală, poți să te trezești mai devreme și să explorezi insula Al Marjan în alergare sau să te bucuri de primele raze ale soarelui pe plaja superbă din fața hotelului. ☀️🏖️🏃♀️ Oricum, am pus această plimbare și la finalul zilei.
🚗🚕 Timp până la următoarea atracție: 30 de minute cu mașină închiriată / taxiul
⛫ 09:00 – Fortul Dhayah
În centrul poveștilor exotice despre aceste tărâmuri este întotdeauna un fort în care se petrece o mare parte din acțiune, iar asta pentru că aceste construcții au jucat un rol foarte important în istoria regiunii.
În 1819, de exemplu, fortul Dhayah, cu cele două turnuri gemene, a avut un rol crucial în strategia de apărare a triburilor din Ras Al Khaimah împotriva atacurilor flotelor britanice care veneau de pe mare.
Fortul Dhayah este construit pe un deal de aproximativ 100 de metri, iar pentru a ajunge sus va trebui să urci 239 de scări. Te asigur însă că merită tot efortul și o dată ce vei ajunge te vei bucura de un peisaj senzațional format din albastrul mării, munții spectaculoși și fermele de curmali din jur.
📍 Adresă: Northern, Dhayah Fort - Al Rams - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: gratuit
🗺️ Descarcă harta fortului Dhayah
🕰 Fortul poate fi vizitat la orice oră
📱 Instagram
🚗🚕 Cum ajungi: cu mașină închiriată sau cu taxiul
🅿️ Parcarea este gratuită și sunt numeroase locuri în apropiere
➕ Alte opțiuni: Poți citi pe urbanadventures.ro ce alte experiențe culturale mai poți descoperi în Ras Al Khaimah
➡️ Autoritățile din Ras Al Khaimah intenționează să transforme fortul și toată zona din jur într-un parc arheologic.
✅ Pro Tips: Fortul nu este luminat, așa că evită să-l explorezi după apusul soarelui. Am pus această atracție în prima parte a zilei când temperaturile nu sunt atât de ridicate, dar ia oricum o sticlă cu apă la tine. Îmbracă-te sport și cu o încălțăminte confortabilă (oricum acesta este dress code-ul pentru ziua de azi) pentru că sunt multe scări de urcat. Feed-ul tău de instagram îți va mulțumi când ajungi sus. 📷
🚗🚕 Timp până la următoarea atracție: 10 de minute cu mașină închiriată / taxiul
🦪🫧 09:45 – Ferma de perle Suwaidi
Dacă nu știai, pescuitul de perle a reprezentat una din principalele surse de venit pentru localnici. Asta până la începutul anilor 1900 când un anume Kokichi Mikimoto a reușit să producă perle de cultură.
A mai durat vreo 30 de ani până când perlele de cultură au cucerit complet piața, iar pentru localnicii din regiune a urmat o perioadă extrem de dificilă pentru că principala lor sursă de venit dispăruse.
Au trecut tot cam 30 de ani până când au descoperit petrolul, dar povestea celor care-și riscau viața pentru a pescui perlele de pe fundul mării și oceanului este la fel de fascinantă și acum. Și tocmai de aceea îți recomand să pui Ferma de perle Suwaidi pe lista de lucruri pe care trebuie neapărat să le faci în Ras Al Khaimah, mai ales că este singura din UAE.






📍 Adresă: Al Rams - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
🕰 Ferma de perle Suwaidi poate fi vizitată zilnic între orele 10:00 - 17:00, orele de plecare din marina Al Rams fiind 10:00, 12:30 și 15:00.
💶 Preț: 250 AED (aproximativ 315 lei). Copiii între 5 și 8 ani plătesc doar 50 AED (aproximativ 65 lei), cei între 9 și 12 ani plătesc 125 AED (aproximativ 160 lei), iar pensionarii și persoanele cu dizabilități plătesc 175 AED (aproximativ 220 lei)
🎟️ Cumpără bilete de aici
📱 Instagram / Facebook
🚗🚕 Cum ajungi: cu mașină închiriată sau cu taxiul
🅿️ Parcarea este gratuită și sunt numeroase locuri în apropiere
➕ La ce să te aștepți de la această experiență
Plecarea va fi din marina Al Rams cu abra, o barcă tradițională, iar până la ferma de perle vei trece printre mangrove și vei avea ocazia să descoperi fauna și flora zonei, dar vei avea și o vedere fabuloasă a munților Hajar, acolo unde vei ajunge puțin mai târziu.
Vei descoperi mai multe despre pescuitul de perle și viața celor care se ocupau cu așa ceva în trecut
Vei afla mai multe despre cum se cultivă acum perlele și cum se cataloghează în funcție de formă, culoare și mărime
Vei avea parte de o experiență interactivă și poți deschide chiar tu o scoică pentru a vedea dacă are sau nu o perlă
Dacă dorești, poți cumpăra perla descoperită în scoică la un preț fix de 450 AED (aproximativ 560 de lei), indiferent de valoarea de piață a acesteia
Experiența include și o gustare (apă, ceai, cafea, fructe), așa că vei avea suficient de multă energie până la următorul punct din program
➡️ Locurile pentru fiecare grupă sunt limitate, așa că fă-ți rezervare înainte.
✅ Pro Tips: Încearcă să ajungi în portul de plecare cu 15 minute înaintea orei rezervate. Ține telefonul pregătit pentru că drumul cu barca până la ferma de perle este spectaculos și vei avea ocazia să surprinzi numeroase animale și păsări. Nu uita de protecție împotriva soarelui.
🚗🚕 Timp până la următoarea atracție: 60 de minute cu mașină închiriată / taxiul
📌 Partea a doua a zilei este una plină de acțiune
✨13:30 – Jais Flight: cea mai lungă tiroliană din lume
Imaginează-ți că ești undeva la aproape 1.700 de metri altitudine (1.680 m pentru cei care sunt amatorii cifrelor exacte) și că urmează să cobori cu o viteză de până la 160 km/h vreo 2,83 de kilometri, adică lungimea a 28 de terenuri de fotbal. Dacă prin asta urmează să treci, înseamnă ai ajuns la Jais Flight, cea mai lungă tiroliană din lume.
Așa cum îți spuneam, Jais Flight este inclusă în Cartea Recordurilor ca cea mai lungă tiroliană din lume, iar senzațiile în timpul coborârii sunt incredibile. După cei 2,83 km de coborâre cu viteze care pot ajunge până la 160 km/h (depinde de greutate, direcția din care bate vântul, fizică ce mai), ajungi pe o platformă de 9 tone, suspendată deasupra hăului, de unde ești transferat la o altă tiroliană și după câteva sute de metri ajungi pe teren sigur.





📍 Adresă: Wadi Shehah - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: 325 AED (aproximativ 410 lei) fără cameră GoPro, 399 AED (aproximativ 500 lei) cu cameră GoPro + un certificat care atestă că ai coborât cu tiroliana
🎟️ Cumpără bilete de aici
🕰 Program: de miercuri până duminică, între orele 09:30 – 16:00
📱Facebook / Instagram
🚗🚕 Cum ajungi: cu taxiul sau cu mașină închiriată
🅿️ Ai parcare gratuită în zonă
➕ De ce trebuie neapărat să ții cont
Îți recomand să porți haine sport pentru această experiență, dar ceva mai groase, pentru că la această altitudine temperaturile sunt mult mai joase decât cele de la malul mării.
Nu are rost să-ți spun că toate detaliile legate de echipament și siguranță sunt verificate atent, se măsoară inclusiv viteza vântului, și nu vei începe coborârea decât în momentul în care totul este ok.
Greutatea minimă pentru a te putea bucura de această experiență este de 40 de kilograme, iar cea maximă de 120 de kilograme, iar înălțimea minimă este de 122 cm. Minorii care se încadrează în aceste cerințe trebuie să fie însoțiți obligatoriu de unul dintre părinți.
Pregătirile pentru coborârea pe tiroliană durează aproximativ 30 de minute și includ, așa că încearcă să ajungi mai devreme față de ora rezervării
Nu pleca de la hotel fără pașaport pentru că vei ai nevoie de el
Drumul este foarte ok și se poate parcurge cu orice tip de mașină. Eu personal aș fi preferat ceva sport (Ferrari, McLaren), dar a fost doar un Nissan Sunny
În momentul rezervării s-ar putea să ți se ceară să menționezi și numărul mașinii cu care te deplasezi pentru că la un moment dat treci de un punct de control unde trebuie să fi înregistrat în prealabil (un fel de verificare în cazul în care ai vrea să ajungi până în Oman).
✅ Pro Tips: Poți veni cu GoPro-ul personal și mai economisești niște bani. Îți recomand să-l montezi cu camera spre tine și nu spre zona de coborâre. Cu partea de coborâre o să găsești multe imagini pe net, dar cu fața ta în timpul coborârii cu 160 km/h sigur nu. Știi cum se spuneț: neprețuit. A, și ia neapărat și o bluză mai groasă cu tine. Sus pe munte chiar se face frig
‼️ Atenție: fă neapărat rezervare înainte și, în plus, verifică în dimineața zilei în care trebuie să ajungi cam care este starea vremii pentru a fi sigur că poți să cobori cu tiroliana.
➕ Alte opțiuni: Jebel Jais este cel mai înalt vârf din Emiratele Arabe Unite și locul unde poți avea parte de numeroase experiențe pline de adrenalină. Eu am trecut-o în program pe cea mai spectaculoasă, dar să știi că poți să stai pe munte o zi întreagă fără să te plictisești: hiking, sky tour, cățărări și plimbări cu bicicleta (porțiunea este cea mai spectaculoasă cățărare din Turul Ciclist al UAE). În plus ai și câteva zone de observație de unde poți să admiri peisajul, dar și să urmărești animalele și păsările de pe munte.
➕ Ce mai poți încerca: Bear Grylls Explorers Camp
Dacă ai urmărit toate aventurile lui Bear Grylls la televizor și te întrebai cum de supraviețuiește tuturor provocărilor, atunci această experiență este făcută special pentru tine. Acesta este primul camp Bear Grylls din lume și a fost inaugurat în 2021. În această tabără este vorba despre tehnici de supraviețuire în natură, aventură, distracție și dezvoltare personală prin încercarea unor lucruri de care nu credeai că te vei lovi vreodată.
🛑 Din păcate, Jais Sledder, pista de bob unde poți să atingi viteze de până la 40 km/h, este închisă în această perioadă pentru renovare.
➡️ Poți citi mai multe despre experiențele pline de adrenalină și pe urbanadventures.ro
🚶Timp până la următoarea atracție: 5 minute mers pe jos
📌 Să mai și mâncăm ceva
🍲 14:30 – 1484 by Puro
Imediat după ce ai coborât cu tiroliana, îți recomand să te oprești la 1484 by Puro, bistro-ul aflat la cea mai mare altitudine din Emiratele Arabe Unite (UAE).
La 1484 by Puro vei avea parte de un peisaj absolut incredibil în timp ce bei o cafea și te bucuri de preparatele din meniu. Au cafea de specialitate prăjită de cei de la Coffee Planet, una dintre cele mai cunoscute prăjitorii de cafea din Emirate, iar mâncarea este tipică pentru un bistro.
Am încercat un toast cu roșii și burrata (70 de dirhami / 87 lei) la care au mers perfect niște bețișoare de zucchini crocante (45 de dirhami / 56 lei), urmate de un pui teryiaki (70 de dirhami / 87 lei) și niște paste cu un sos pesto din edamame (75 de dirhami / 94 lei) la care mă mai gândesc încă și acum. Plus un fresh proaspăt de pepene (25 de dirhami / 31 lei) absolut delicios.



📍 Adresă: Jebel Jais Welcome Center - Wadi Shehah - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: de la 45 AED (aproximativ 56 lei) un fel de mâncare
🕰 Program: de marți până duminică între orele 09:00 - 21:00, luni închis
📖 Consultă meniul aici
📱 Instagram / Facebook
🚶 Cum ajungi: mers pe jos 2 minute
🅿️ Ai parcare gratuită în zonă. Îți recomand să lași mașina aici, pentru că lângă restaurant este și centrul de unde vei pleca spre tiroliana Jais Flight
‼️ Consumația minimă este de 100 AED.
✅ Pro Tip: Îți recomand să-ți faci rezervare și pentru bistro-ul 1484 by Puro. Nu este un restaurant foarte mare, așa că sunt șanse mari să fie aglomerat. Alege un loc pe terasă pentru a te bucura de peisajul fabulos. Și nu uita să iei și niște haine ceva mai groase pentru că sus pe munte este mai frig decât în oraș.
✅ La coborâre îți recomand să te oprești măcar 5 minute și la punctul de observație Jais Viewing Deck Park aflat la 1.250 de metri, deschis între orele 09:00 – 22:00. Feed-ul tău de instagram îți va mulțumi pentru asta.
🚗🚕 Timp până la următoarea atracție: 60 de minute cu mașină închiriată / taxiul
📌 După amiaza: o călătorie în trecutul orașului însoțită, sau nu, de fantome
👻16:30 – Al Jazeera Al Hamra
Există multe povești care circulă în zonă legate de „orașul fantomă” Al Jazeera Al Hamra din Ras Al Khaimah. Vestea bună este că acum se poate vizita și din păcate nici nu ne-am întâlnit cu vreo fantomă sau duh fermecat.
În ultimii zece ani orașul părăsit Al Jazeera Al Hamra a fost un punct de atracție pentru producătorii de film, pasionații de istorie, vânătorii de fantome, dar și pentru cei care sperau că se vor întâlni cu un duh fermecat care să le îndeplinească toate dorințele.
Unii au văzut aici decorul de film perfect, regizorul Michael Bay a filmat scene din filmul 6 Underground cu Ryan Reynolds, alții voiau să descopere trecutul și cultura regiunii, iar cei mai curajoși sperau să deslușească poveștile și legendele despre fantomele și duhurile care bântuiau zona.
“Orașul” este clar una din atracțiile din Ras Al Khaimah pe care nu trebuie să o ratezi.









📍 Adresă: Al Jazeera Al Hamra - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: accesul este gratuit
📓 Rezervă un ghid
🕰 În perioada de iarnă, între lunile noiembrie și februarie, programul de vizitare este între orele 10:00 – 18:00, iar în perioada de vară, din iunie până în octombrie, programul este între orele 14:00 – 19:00. În perioada festivalului Ras Al Khaimah Art programul este între orele 09:00 – 18:00.
📱Facebook / Instagram
🚗🚕 Cum ajungi: cu taxiul sau cu mașină închiriată
🅿️ Ai parcare gratuită chiar în fața intrării principale.
➕ Alte opțiuni: Poți vizita oricând orașul Al Jazeera Al Hamra, dar cel mai frumos este să vii în perioada festivalului Ras Al Khaimah Art care se desfășoară, de obicei, în lunile februarie sau martie.
Anul acesta exponatele de artă au putut fi admirate în Al Jazeera Al Hamra în perioada 31 ianuarie – 28 februarie 2025, iar în cadrul festivalului Ras Al Khaimah Art, care a ajuns la cea de-a 13-a ediție, și-au expus lucrările peste 100 de artiști.
✅ Pro Tip: Rezervă-ți neapărat un ghid pentru vizita la Al Jazeera Al Hamra.
➡️ Poți citi mai multe despre povestea orașului fantomă din Ras Al Khaimah și pe urbanadventures.ro
🚗🚕 Timp până la următoarea atracție: 15 minute cu mașină închiriată / taxiul
🌏 18:00 – Palatul Al Qasimi
Pentru că tot am vânat fantome prin Al Jazeera Al Hamra, am zis să mai fac o încercare. Poate, poate văd și eu o fantomă. Din acest punct de vedere, Palatul Al Qassimi este una dintre cele mai intrigante atracții din Ras Al Khaimah, adesea denumit „palat bântuit” din cauza legendelor ciudate care îl înconjoară.
Construcția palatului a durat 15 ani și a fost finalizat în 1985 de Sheikh Abdulaziz bin Humaid Al Qasimi, unul din membrul familiei regale din Ras Al Khaimah. Totul a costat vreo 125 de milioane de euro, dar familia șeicului el nu a stat în palat decât o noapte. Conform zvonurilor, șeicul ar fi experimentat unele activități paranormale în acea noapte și a decis să nu mai stea niciodată acolo. A renunțat pur și simplu la tot și a lăsat în palat toată mobila și ce-și mai cumpărase el de casă nouă.
Palatul a rămas părăsit o perioadă lungă de timp nelocuit, ceea ce a alimentat și mai mult zvonurile că ar fi bântuit, după care a fost transformat în muzeu. Practic, acum poți să vizitezi cele 35 de camere care au rămas fix așa cum au fost construite, mobilate și decorate din 1985.
📍 Adresă: Sheikh Rashid Bin Saeed Al Maktoum Rd - Sheikh Saqr City - Al Dhait North - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: 75 AED (aproximativ 95 lei), pentru grupuri mai mari de 4 persoane intrarea costă 50 AED (aproximativ 63 lei)
🎟️ Biletele se cumpără direct de la intrare
🕰 Program zilnic între orele 09:00 - 20:00
🚗🚕 Cum ajungi: cu taxiul sau cu mașină închiriată
🅿️ Ai parcare gratuită în zonă.
✅ Pro Tip: Acest palat se vizitează cel mai bine seara. Pentru că accentuează și mai mult senzațiile că ar fi bântuit. Stai cu urechile ciulite pentru că unii vizitatori au declarat că au auzit voci, pași și chiar râsete isterice. Nu, nu, chiar nu vreau să te sperii.



➡️ Poți să faci fotografii cu telefonul mobil, dar pentru o ședință foto profesionistă ai nevoie de aprobare specială.
🚗🚕 Timp până la următoarea atracție: 15 minute cu mașină închiriată / taxiul
📌 O seară liniștită în Ras Al Khaimah
După o zi în care ai descoperit câte ceva din istoria acestui Emirat, ai văzut cum se pescuiau perlele în trecut, ai coborât pe tiroliană cu 160 km/h și ai “vânat” fantome în două atracții celebre, este timpul pentru puțin shopping la mall și o seară mai relaxată.
🛍️ 19:00 – Shopping la Manar Mall
Manar Mall este cel mai mare centru comercial de acest gen din Ras Al Khaimah. A fost deschis în anul 2000, dar acum câțiva ani a fost renovat complet. Ai peste 120 de magazine, cafenele, restaurante, cinematograf și locuri de joacă pentru copii. Plus un loc de promenadă spectaculos, direct lângă apă.
📍 Adresă: Al Muntasir Rd - Dafan Al Nakheel - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: cât vrei să cheltui
🕰 Program: de duminică până miercuri între orele 10:00 - 22:00, de joi până sâmbătă între orele 10:00 - 00:00
📱Facebook / Instagram
🅿️ Ai parcare gratuită în zonă.
🚕🚇 Cum ajungi: cu taxiul sau cu mașină închiriată
✅ Pro Tip: Nu rata plimbarea pe promenda din spatele mall-ului
🚗🚕 Timp până la următoarea atracție: 15 minute cu mașină închiriată / taxiul
📌 O seară liniștită în Ras Al Khaimah
Pentru că a fost o zi lungă, am ales ca cina să fie la unul dintre cele două restaurante de la hotel. Evident și pentru că mi-a plăcut foarte mult mâncarea acolo. De data aceasta nu a fost ceva tradițional, ci un American Diner și un restaurant cu specific asiatic.
🍲 21:00 – Claw BBQ
Claw BBQ este un „american dinner” à la carte absolut senzațional. Restaurantul este imens și vei avea o experiență tipic americană. Peste tot sunt ecrane mari pe care rulează transmisiuni sportive, iar zona de bar este fix în centrul restaurantului și poți vedea tot ce se prepară acolo.
Dacă vrei să faci o pauză între felurile de mâncare, poți juca o serie de jocuri împreună cu prietenii sau, de ce nu, poți să scoți cowboy-ul din tine și să te bagi la un rodeo. Mă rog, asta ar fi bine să o faci înainte de masă. Și dacă reziști peste 30 de secunde te poți considera deja expert.
Lăsând distracția la o parte să trecem la mâncare. Am comandat jumătate din aperitive și îți recomand să nu sari peste jalapeno poppers, colossal onion ring tower, nacho libre, corn on the cob sau chilli cheese fries. Sunt colosale într-adevăr. Și la gust și la mărime.
Dacă reușești să treci de festinul culinar de la aperitive, încearcă burgerii, tacos și ceva la grătar. Neapărat ceva la grătar, dar neapărat





📍 Adresă: Hampton By Hilton Marjan Island - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: de la 45 AED (aproximativ 56 lei) un fel de mâncare
🕰 Program: zilnic între ore 12:00 - 02:00
📖 Consultă meniul aici
📱 Instagram / Facebook
🚶 Cum ajungi: cobori din camera de hotel
🅿️ Sper că ai parcat mașina în parcarea gratuită a hotelului, da?
✅ Pro Tip: Alege un loc pe terasă, iar dacă te tentează să-ți încerci talentele la rodeo, atunci fă asta înainte de masă.
🍲 21:00 – Karma Kafé by Buddha-Bar
Karma Kafé by Buddha-Bar este unul dintre cele mai cool restaurante din Ras Al Khaimah, nu doar din acest hotel, să știi. Vei avea parte, dacă alegi să mănânci la acest restaurant, de o o călătorie culinară care te va purta prin China, Thailanda, Coreea, Vietnam și Japonia într-o atmosferă relaxantă de Buddha-Bar.






Ești luat în primire încă de la intrare de un dragon și de alte elemente opulente, tipic asiatice, care dau întregului concept un design maiestous care te cucerește imediat.
Este un lounge și un bar în culori vibrante, beat-urile eclectice ale dj-ului rezident transformă experiența culinară în ceva absolut special.
Mix-ul de sushi, supa miso, pizza japoneză cu ton, edamamele picante, diversele combinații de fructe de mare și cocktail-urile spectaculoase au creat o simfonie de gusturi absolut incredibile.
📍 Adresă: Al Marjan island - Al Marjan Boulevard - Jazeerat Al Marjan - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: de la 45 AED (aproximativ 56 lei) un fel de mâncare
🕰 Program: zilnic între ore 12:00 - 02:00
📖 Consultă meniul aici
📱 Instagram / Facebook
🚶 Cum ajungi: cobori din camera de hotel
🅿️ Sper că ai parcat mașina în parcarea gratuită a hotelului, da?
✅ Pro Tip: De încercat neapărat și dacă ajungi în Ras Al Khaimah și nu ești cazat la acest hotel.
🌃 23:00 – Insula Al Marjan
După masă merge și o plimbare. Poți descoperi la pas Insula Al Marjan, iar de-a lungul falezei o să vezi că sunt numeroase food truck-uri unde mai poți sta la un cocktail sau ceva dulce. Zona aceasta este în stânga cum ieși din hotel, iar în partea dreaptă poți să vezi cum se construiește Wynn Al Marjan Island, primul cazino din UAE. Și, da, va fi mai mare ca cel din Las Vegas.
📍 Adresă: Emiratul Ras al-Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: acces gratuit
🕰 Program: când ai tu chef de o plimbare
📱Facebook / Instagram
🚶 Cum ajungi: mergi pe jos de la hotel
🅿️ Există numeroase parcări în zonă în caz că nu ești cazat la unul dintre hotelurile de pe Insula Al Marjan
🛏️ Unde să te cazezi
Amplasat fix pe malul mării, cu multe facilități de agrement, camere cu un design fresh și o serie de opțiuni de luat masa tentante fac din Hampton by Hilton Marjan Island o alegere bună pentru o vacanță în Ras Al Khaimah.
Hotelul este cel mai mare hotel Hampton by Hilton din lume, primul de tip resort și primul care oferă și conceptul all-inclusive. Hotelul este clasificat cu 4 stele, dar eu aș mai pune cel puțin încă un plus acolo pentru întreaga experiență. Așa că, dacă ești în căutarea unui hotel în Ras Al Khaimah, să știi că Hampton by Hilton Marjan Island este o opțiune bună.






📍 Adresă: Marjan Island Blvd - Jazeerat Al Marjan - Ras Al Khaimah - Emiratele Arabe Unite
💶 Preț: de la 495 AED (aproximativ 620 lei) pe noapte în această perioadă
📱Instagram / Facebook
🅿️ Hotelul are parcare gratuită
➡️ Poți citi mai multe despre acest hotel și pe urbanadventures.ro
🗺️ Harta zilei
Pentru ca totul să fie și mai ușor pentru tine, am creat și o hartă în Google Maps cu toate destinațiile din newsletter. Salvează-ți link-ul și ai acces ușor de pe orice dispozitiv la traseul complet al acestei zile.
Mașină închiriată vs. taxi vs. transport local
Așa cum probabil ai remarcat, în Ras Al Khaimah nu am oferit informații despre deplasarea cu mijloace de transport în comun. În primul rând pentru că atracțiile din acest ghid se află la distanțe destul de mari și cu transportul în comun nu reușești să bifezi tot ce am inclus în cele 24 de ore.
🚗 Mașină închiriată
Pentru mine, singura opțiune care mă ajută într-o vacanță în Emiratele Arabe Unite este mașina închiriată. Am fost în februarie și am parcurs peste 1.000 de kilometri în Dubai și Ras Al Khaimah, iar costurile cu taxiul ar fi fost mult mai mari decât cele cu cu închiriatul mașinii.
Am apelat la Europcar, iar pentru un Nissan Sunny (categoria compact) am plătit mai puțin de 200 de euro, cu asigurare premium, pentru 8 zile. La asta s-au adăugat vreo 200 AED (aproximativ 260 lei) pentru benzină și aproape 60 AED (aproximativ 75 lei) pentru taxa de drum Salik. Aceasta se înregistrează automat și am plătit-o în momentul predării mașinii. Garanția reținută pe un card de credit a fost de 1.500 AED (aproximativ 1.950 lei).
Dacă optezi pentru varianta cu mașina închiriată ai nevoie și de internet pentru că fără waze e greu să te descurci. De data aceasta am avut un abonament Digi, iar costurile pentru internet pentru cele 8 zile au fost de 8,50 Euro, mai ieftin decât un pachet de date cumpărat la o companie de telefonie din Dubai. (la Du, de exemplu, pachetul cu 6GB de date costă 100 AED, adică aproximativ 130 lei)
🚕 Taxi
În Ras Al Khaimah, tarifele pentru taxiuri sunt reglementate de Autoritatea rutieră și de transport din RAK (RAKTA) și sunt structurate după cum urmează:
• Tariful de pornire este de în funcție de oră. De la 6:00 la 22:00: 4 AED, iar de la 22:00 la 6:00: 5 AED
• Taxa de pornire pentru o călătorie în alt Emirat: 15 AED
• Tariful pe kilometru: 1,88 AED
• Tariful minim pentru o cursă: 6 AED
• Taxa de așteptare: 0,5 AED pe minut
Pentru a comanda un taxi, poți apela numărul local 800 1700 sau utiliza aplicația Sayr (Google Play sau App Store). Toate taxiurile sunt echipate cu aparate de taxat reglementate, și unele acceptă plăți atât în numerar, cât și cu cardul. Recomand însă să ai mai mult cash la tine decât în alt Emirat.
De asemenea, poți utiliza și aplicația Careem disponibilă pe iOS & Android.
Curs valutar: 1 AED = 1,3 RON
🚌 Transport public
Rețeaua de autobuze din oraș acoperă în mare zonele turistice, dar pentru a ajunge de exemplu pe muntele Jebel Jais aș fi pierdut foarte mult timp cu transportul local. Costurile de transport diferă în funcție de zone, iar prețul unui bilet pornește de la 8 AED. Pentru a plăti biletul ai nevoie de cardul E-SAQR pe care poți să-l cumperi și direct din autobuz și apoi să încarci bani pe el.
Dacă vrei să folosești acest mod de deplasare prin Ras Al Khaimah, îți recomand să-ți instalezi aplicația Sayr (Google Play sau App Store).
Cum ajungi în Ras Al Khaimah
Din România singura variantă de a ateriza direct pe Aeroportul Internațional RAK (RKT) este cu un zbor charter printr-o agenție de turism. Dacă nu se aplică la tine, atunci varianta este de a zbura în Dubai sau Abu Dhabi cu un zbor de linie.
Sunt trei companii aeriene care au zboruri directe din România spre Dubai sau Abu Dhabi: Wizz Air, AnimaWings și Flydubai, iar de aici poți ajunge ușor în Ras Al Khaimah cu mașină închiriat, taxi sau transport în comun.
Wizz Air are 5 zboruri pe săptămână din București, de pe aeroportul Henri Coandă (OTP) spre Dubai (DXB), iar spre Abu Dhabi are zboruri zilnice, de pe același aeroport. Începând din 30 martie, zborurile se vor muta pe aeroportul București Băneasa (BBU), iar în sezonul de vară vor fi doar 4 zboruri săptămânal.
În sezonul de iarnă mai sunt și câte 2 zboruri săptămânal de la Cluj spre Abu Dhabi (AUH). Prețurile de bază în această perioadă sunt: OTP-DXB: 259 lei, BBU-AUH: 259 lei, CLJ-AUH: 309 lei.
Wizz Air operează din Terminalul 2 pe Aeroportul Internațional Dubai (DXB) și pe Terminalul A în aeroportul din Abu Dhabi (AUH)
AnimaWings zboară de două ori pe săptămână (marți și vineri) de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București și aterizează pe Al Maktoum International Airport (DWC). Cursele sunt în regim split charter cu agenția Christian Tour. Zborurile sunt sezoniere, până în aprilie 2025, și vor fi reluate în a două jumătate a lunii septembrie 2025. În această perioadă, prețurile pentru un segment de zbor pornesc de la 124,99 euro de persoană.
Flydubai operează 21 de zboruri directe săptămânal de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă (OTP) spre Dubai (DXB). În această perioadă, prețurile pentru un segment de zbor pornesc de la 169 euro, iar pentru un zbor dus – întors de la 260 de euro. Flydubai operează zborurile doar de la București.
Dacă aterizezi pe aeroporturile DBX, AUH sau DWC, cea mai rapidă variantă de a ajunge în Ras Al Khaimah este cu taxiul sau cu mașină închiriată.
Aeroportul din Dubai se află cam la o oră distanță (aproximativ 85 de kilometri), iar cel din Abu Dhabi este la 2 ore și jumătate cu mașina. Există și autobuze din ambele orașe, prețul unui bilet din Abu Dhabi fiind de 45 de dirhami (aproximativ 56 de lei și 3 ore și jumătate de mers), iar din Dubai costul fiind de 20 de dirhami (aproximativ 25 de lei și 2 ore de mers).
Poți lua și taxiul, o cursă din Dubai costând aproximativ 250 - 300 de dirhami (312 - 375 de lei), distanța fiind de 85 de kilometri.
Pentru mine, cea mai eficientă variantă a fost să închiriez mașină de fiecare dată, direct din aeroport.
Concluzii
Sper că ți-au plăcut cele 24 de ore prin Ras Al Khaimah, iar dacă vrei și alte recomandări despre cei ai putea să faci în acest Emirat, lasă-mi un comentariu și revin cu sugestii. Dacă ți-a plăcut mult, mult, atunci poți să recomanzi newsletter-ul și prietenilor tăi. Și îți mulțumesc anticipat pentru asta 🙏
Ras Al Khaimah m-a suprins încă de la prima vizită și în programul acestei zile am vrut să prind atât activități culturale, cât și unele pline de adrenalină. Nu am inclus nimic legat de plajă, dar să știi că, din punctul meu de vedere, dacă vrei să vii în Emiratele Arabe Unite doar pentru plajă, atunci RAK trebuie să fie destinația ta.
Mai sunt multe lucruri de făcut, iar asta nu înseamnă decât că sigur vor mai urma și alte episoade cu ce poți să faci în Ras Al Khaimah.
Oricum, sper că acest newsletter să fie o sursă de inspirație pentru următoarea ta vacanță și un ghid care să te ajute să alegi din lucrurile care ți se potrivesc și pe care ți-ar plăcea să le faci.
În plus, pe UrbanAdventures.ro găsești și tot ce mai scriu despre Emiratele Arabe Unite.
Dacă vrei să găsești și mai multe ponturi pentru o vacanță în Ras Al Khaimah hai și pe grupul de Facebook: Ghid de vacanță: Ras Al Khaimah!
Cu edițiile viitoare din ajungem în
Salonic
Atena
Paris
Milano